Konferens 2016

Stockholm
måndag 4 april 2016

VFTA

Vem f-n tar ansvar?

En nationell konferens – en mötesplats för alla som vill ta ett gemensamt ansvar för den interkulturella samhällsutvecklingen! Sverige behöver nya lösningar och bredare samarbeten för att klara utmaningen med att bygga ett hållbart asyl- och flyktingmottagande och en interkulturell samhällsutveckling värt namnet. Då måste alla samarbeta och ta gemensamt ansvar. Dagen varvas med föreläsningar, seminarier och nätverksbygge för att ge inspiration, insikter och nya kontakter.

Välkommen!

Borlänge, Falköping, Lindesberg och Nässjö kommuner

 

Årets nationella konferens är nu genomförd. Här kan du se hela konferensens föreläsningar i efterhand, läsa om talarna som deltog, om programmet samt se bilder från konferensen.


Se de olika föreläsningarna och anförandena i efterhand

I spellistan hittar du alla delar av programmet som livesändes.

Ögonblicksbilder – Nationell Konferens 4 april 2016

Några av namnen som deltog under dagen:

Ylva Johansson
Sveriges arbetsmarknadsminister och ansvarigt statsråd för att samordna regeringens etableringspolitik för nyanlända flyktingar. Ylva har en helhetssyn och ett mandat att ta politiska initiativ på områden som till exempel utbildnings- och bostadspolitiken.

 

Ardalan Shekarabi
Sveriges civilminister och stadsråd med ansvar för kommuner och landsting, som sagt att det är hans skyldighet att ta med perspektivet som han har i och med sin bakgrund som politisk flykting in i rollen som civilminister.

 

Mona Sahlin
Utsågs i juli 2014 till Nationell samordnare för att värna demokratin mot våldsbejakande extremism. Den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism har som huvuduppdrag att stärka och stödja lokal samverkan i syfte att förebygga våldsbejakande extremism.

Läs mer – http://www.samordnarenmotextremism.se

Mona_Sahlin_cirkel_400x400pxpx

 

Johanna Jönsson
Riksdagsledamot och Centerpartiets talesperson för integrations- och migrationsfrågor som snabbt blivit ett av de mest offensiva namnen inom debatten och som har varit ytterst drivande i Centerpartiets positionering inom integrations- och asylpolitik.

Läs mer om Johanna på hennes blogg.

Erik Ullenhag
Tidigare integrationsminister i Sverige och partisekreterare för Liberalerna, numer riksdagsledamot och ekonomisk-politisk talesperson för partiet. Med en politisk karriär färgad av sitt engagemang i invandrings- och flyktingfrågor, minoriteters rättigheter och jämställdhet har han blivit ett av de ledande namnen inom interkulturell utveckling, som ständigt driver frågorna framåt.

 

Lena Micko
”Linköpings starka kvinna” valdes i början av 2015 till ny ordförande för Sveriges kommuner och landsting efter många år som kommunstyrelsens ordförande. Aktiv inom det socialdemokratiska partiet under många år.

 

Erik Nilsson
Statssekreterare vid Arbetsmarknadsdepartementet och ansvarig för etableringsfrågor, insatser för fler unga i jobb, Europeiska socialfonden och Svenska ESF-rådet. Erik Nilsson har en bakgrund med uppdrag inom samhällsutveckling och tillväxtfrågor med befattningar som till exempel t.f. Kommundirektör i Botkyrka kommun och chef för utvecklingsavdelningen på Skolverket.

Billy McCormac
VD för Fastighetsägarna Stockholm och en spjutspets i den bostadspolitiska debatten. Billy är amerikan och har varit bosatt i Sverige sedan 1995. Han har gedigna kunskaper om politik och näringsliv på båda sidor av Atlanten samt en förståelse för det komplexa samspelet mellan de bägge områdena i respektive land.

 Billy_McCormac_Cirkel_400x400px

Anders Lago
En av Sveriges mest erfarna och framgångsrika kommunalråd, som ledde utvecklingen av Södertälje kommun under många år och som talat i USA:s kongress om hur mottagandet av irakiska flyktingar påverkat Södertälje, då han knäppte USA och Kanada på näsan genom att poängtera att Södertälje kommun tagit emot fler irakiska flyktingar än båda länderna tillsammans. En djärv och respekterad debattör som vågar sticka ut och som numera är ordförande i HSB:s Riksförbund.

Özz Nûjen
Med en utstrålning som försätter berg och en vilja att förändra världen är han stand up-branschens ledstjärna. Under konferensen bjuder han på en specialversion av den bejublade föreställning ”Sveriges historia – den nakna sanningen”. En föreställning som roar, oroar och ger publiken flera aha-upplevelser.

 

Ozz_Nujen_Cirkel_Foto_Robert_Eldrim

Erika Ullberg
Finanslandstingsråd i opposition och gruppledare vars största fokus är att främja Stockholmsregionens tillväxt så att fler kan arbeta och bo här.

 

Lars Eriksson
Riksdagsledamot för socialdemokraterna där han sitter i Civilutskottet som bland annat har hand om bostads- och konsumentfrågor.

 

Ayan Ubahle
Samhällsinformatör på Mottagningsenheten för nyanlända i Borlänge kommun. Ayan kom till Sverige år 2008, dessförinnan arbetade hon på FN (UNESCO) och med Save the Children UK, en internationell biståndsorganisation.

Olof Åslund
Generaldirektör IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) och professor i nationalekonomi vid Uppsala universitet. Olof har också varit forskningsledare vid SNS (Studieförbundet Näringsliv och Samhälle). Till hans forskningsintressen hör invandring och arbetsmarknad, betydelsen av omgivning och nätverk på arbetsmarknaden och politikens arbetsmarknadseffekter.

Anna Heide
CSR-chef på MKB med ansvar för deras sociala satsningar och det sociala hållbarhetsarbetet i hela bolaget. Anna är sedan i september förra året utlånad till SABO (Sveriges Allmännyttiga Bostadsföretag) på heltid för att ta fram en hållbar integrationsstrategi för allmännyttan i Sverige. Just nu reser hon runt till 50 bolag och 50 kommunledningar för att diskutera den utmanande flyktingsituationen, men även befintliga utmaningar med integration i bostadsområdena och då framförallt i s.k. utsatta områden.

Moderator

Catharina Bildt
Tidigare politiskt sakkunnig för Integrationsminister Erik Ullenhag och Integrations– och jämställdhetsministern Nyamko Sabuni, med ansvar för integrations- och demokratifrågor.

 

Så här tar du dig till konferensen:

Det går att ta sig till Clarion Stockholm väldigt enkelt med SL, till fots eller med taxi.

Tunnelbana och buss
Åk till Skanstull med tunnelbana och följ uppgångarna till Ringvägen, det är skyltat med ”Clarion Stockholm”. Till Skanstull kan man åka med tunnelbanan, från T-centralen är det grön linje mot Hagsätra, Skarpnäck eller Farsta Strand.

Vid Skanstull stannar även flertalet bussar, ex. linjerna 4 & 57.

Taxi
Clarion Stockholm ligger på adressen Ringvägen 98, det är vid korsningen Ringvägen/Götgatan på Södermalm.

Till fots
Det går utmärkt att promenera till Clarion Stockholm, ex. från Slussen i Stockholm. Konferensen äger rum på Ringvägen 98, på Södermalm.

Parkering
Det finns parkeringar i närheten av konferensen men vi rekommenderar er att åka kollektivtrafik, då det kan vara svårt att få parkering.

Vid Ringens Köpcentrum, precis vid konferensen, finns ett parkeringshus. Infarten till parkeringshuset ligger på Götagatan 98, parkeringshuset har öppet mellan 06.30–22.00 måndag–söndag.

Pris: 18 kronor/påbörjad 20-minutersperiod alternativt 295 kronor/dygn.

 

Hotellerbjudande Clarion Stockholm:

Vi har möjligheten att erbjuda rum till rabatterat pris på Clarion Stockholm, samma hotell som konferensen äger rum på. Det finns ett begränsat antal rum – så det är först till kvarn som gäller. Ring eller maila till bokningen och uppge koden ”vem f-n tar ansvar” för att få tillgång till erbjudandet.

Incheckning tidigast 15.00, utcheckning senast 10.00.

Bokning: 08-462 10 30 eller reservation.stockholm@choice.se